Japansk Mahjong

Published by:

De flesta har nog sett eller hört talas om Mahjong, spelet där du ska kombinera symboler i par som du sedan får ta bort. Detta spel är mycket populärt att spela både på datorer och mobiler, dock är detta faktiskt inte ett spel utan ett patiensspel. Mahjong kan även kallas för Shichuan, Shanghai Mahjong eller Mahjongpatiens, men ska inte misstas för riktig, japansk Mahjong. Riktig japansk Mahjong är ett spel som spelas av fyra personer och det är ett så kallat hasardspel. Vill du veta mer om spelet? Läs vidare i denna artikel så berättar vi mer om spelet Japansk Mahjong

Först lite historia

Kring detta spel cirkulerar en mängd olika rykten och teorier vad gäller spelets härkomst. Det finns vissa som påstår att det fanns redan cirka 500 år före Kristus och spelades av Konfucius, men det finns inget som bevisar ett sådant påstående. Första beviset på att spelet fanns har daterats till 1880. Det påstås att det kommer från Chekianprovinsen och uppfanns av två bröder på 1870-talet. I Europa kan det dateras till 1892 och det var en brittisk konsul vid namn W.H. Wilkinson som tog med det till Europa. Lite kuriosa är att Mahjong betyder sparv och kommer från att det klickande ljudet påminner om hur sparven låter.

Så spelas Mahjong

Spelet består av olika brickor med symboler som delas in i två kategorier – sifferbrickor och honnörsbrickor. Sifferbrickorna delas upp i tre sviter – Pin som är cirklar, Soo som är bambu och Wan som är tecken. De är numrerade 1-9 och det finns fyra av varje sort. Honnörsbrickorna är vindbrickor och drakar. De grundläggande reglerna för Mahjong gäller där en fyrkantsmur byggs upp med 36 brickor och i två lager. Var spelet börjar bestäms av utslaget från två tärningar, sedan vänds brickorna och paras ihop. I Japansk Mahjong finns dessutom reglerna Richi, där handen förklaras som klar om bara en bricka saknas, och Dora som är en bonusbricka.